Hoe sta je ervoor na je pensioen? Steek je geld in je huis? En waar moet je aan denken als iemand anders je bij je geldzaken helpt?
Hoe sta je ervoor na je pensioen? Steek je geld in je huis? En waar moet je aan denken als iemand anders je bij je geldzaken helpt?
1. Heb je genoeg geld na je pensioen?
Na de pensioengerechtigde leeftijd (die ligt nu tussen 66 en 67 jaar) krijg je AOW: een basispensioen van de staat. En als je tijdens je werk hebt gespaard bij een pensioenfonds of -verzekeraar, dan krijg je ook nog een aanvullend pensioen.
Je hebt op die leeftijd vaak minder dagelijkse kosten. Bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn en je koophuis (als je dat hebt) grotendeels is afbetaald. Wil je meer inzicht in je toekomstige inkomsten en uitgaven? Kijk hieronder voor handige tips & links.
2. Ga je geld besteden aan aanpassingen aan je huis?
Wil je later zelfstandig in je eigen huis blijven wonen? Dan moet je mogelijk geld reserveren voor aanpassingen aan je woning. Dat is iets om tijdig over na te denken: kun je een kleine verbouwing betalen als dat nodig is? Of is verhuizing naar een ander huis een mogelijkheid?
Meer informatie, ook over eventuele hulp vanuit de gemeente, vind je onder het thema Thuis wonen.
3. Mag iemand anders je bij je geldzaken helpen?
Jazeker, als je diegene vertrouwt. Hier een paar tips:
- Probeer meer dan één persoon bij je geldzaken te betrekken. Zo voorkom je dat er onduidelijkheid over uitgaven ontstaan.
- Maak duidelijke afspraken met de mensen die je helpen. Voorkom bijvoorbeeld dat iemand jouw pinpas gebruikt voor zijn eigen boodschappen, per ongeluk of voor het gemak.
- Veel banken hebben handige oplossingen om je geldzaken even uit te besteden. Denk aan een opnamelimiet, zodat iemand maar een klein bedrag kan pinnen. Zo voorkom je onnodige risico’s. Vraag ernaar bij je bank.
- Besteed je liever je geldzaken aan een professioneel team uit? Denk dan aan een mentor of bewindvoerder. Lees daarover meer hieronder in Handige tips & links.
4. Wat als je zelf niet meer over je geld kunt beslissen?
Door ziekte of een ongeluk kan het zijn dat opeens (tijdelijk) niet meer zelf kunt beslissen over je geldzaken. Op zo’n moment is het goed dat je je belangrijkste wensen bij een notaris hebt vastgelegd.
Wie mag dan bijvoorbeeld beslissen over je bankrekening? En mag de vertrouwenspersoon namens jou geld geven aan goede doelen of je directe familie? Regel dit soort zaken op tijd, dan houd je de regie in eigen hand. En anders wijst de rechter iemand aan die de geldzaken voor je regelt.