Hulp van naasten

Als je ouder wordt, kun je vaak wel wat hulp gebruiken. Zeker als je nog zelfstandig woont. Lees hieronder wat dit voor jou betekent.

Mensen om je heen kunnen je later helpen

Als je ouder wordt, kun je vaak wel wat hulp gebruiken. Zeker als je nog zelfstandig woont. Meestal zijn het familieleden, buren en vrienden die een handje helpen. Bijvoorbeeld met de boodschappen, de was of iemand gezelschap houden. Veel mensen doen graag iets voor een ander.

Heb je al een idee wie jou later kunnen en willen helpen? Het is goed om er nu al met die personen over te praten. Bekijk samen hoe die hulp eruit zou kunnen zien. Dan weten jij én de anderen waar ze aan toe zijn als de situatie zich later voordoet.

Belangrijke vragen

Wat wil je door anderen laten doen en wat niet? Heeft iemand toegang tot je e-mail als het moet? En wist je dat er ook vanuit de gemeente professionele zorg beschikbaar is?

Wat wil je door anderen laten doen en wat niet? Heeft iemand toegang tot je e-mail als het moet? En wist je dat er ook vanuit de gemeente professionele zorg beschikbaar is?

 

Welke taken geef je liever uit handen? En wat wil je zelf blijven doen?

Het is goed om op tijd duidelijk te maken wat je wel en niet door anderen wilt laten doen. Als de mensen om je heen weten waarmee je graag geholpen wordt, kunnen ze goed bijspringen als dat nodig is. En jij houdt zo de regie als het (even) tegen zit.

 

Weet iemand jouw wachtwoorden te vinden?

Wanneer je (tijdelijk) hulp nodig hebt, is het handig als iemand anders een aantal digitale zaken voor je kan regelen. Weet diegene bijvoorbeeld het wachtwoord van je e-mail? Daarin staan vaak belangrijke documenten, zoals facturen en informatie van je zorgverzekering.

Wil je ook je geldzaken uit handen geven? Kijk dan even bij Geldzaken.

 

Weet je dat de gemeente helpt om de juiste zorg te vinden?

De gemeente kan je helpen bij het vinden van onbetaalde én professionele zorg. Zo zijn er speciale mantelzorgloketten en is er huishoudelijke hulp beschikbaar. Kijk hieronder bij Handige tips & links of vraag ernaar bij je gemeente.

 

Ben je zelf mantelzorger? Ook dan kun je om hulp vragen.

Zorg je voor iemand anders? Soms is die taak lastig te combineren met andere bezigheden. Vraag bij je gemeente naar het steunpunt voor de mantelzorgers. Je hoeft niet alles alleen te doen; er is heel veel hulp beschikbaar, zoals een logeerhuis als je zelf even niet voor de ander kan zorgen. Zo voorkom je stress.

Handige tips & links

Lees hoe je een gesprek begint over zorgen voor elkaar, en waar je als mantelzorger hulp van de gemeente kunt krijgen.

Lees hoe je een gesprek begint over zorgen voor elkaar, en waar je als mantelzorger hulp van de gemeente kunt krijgen.

 

1. Zo begin je een goed gesprek over later

Door nu samen te praten over het leven en over zorgen voor elkaar, voorkom je later verrassingen. Maar hoe begin je zo’n gesprek? De praatposter Nu en straks. Wandel er eens over! bevat een set vragen die je op weg kunnen helpen.

 

2. Hier vind je hulp van de gemeente

Help je zelf iemand in je omgeving? Bijvoorbeeld je partner of buurvrouw? Zorg ervoor dat je niet overbelast raakt en vraag op tijd om hulp bij de gemeente. Het zogeheten ‘Wmo-loket’ helpt je verder. Hier vind je het Wmo-loket van de gemeente waarin de persoon woont die jij ondersteunt.

 

3. Hier lees je meer over speciale mantelzorgwoningen

Wil je als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie je zorgt? Dan kun je ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan je eigen huis te laten bouwen. Daar is geen vergunning voor nodig. Hier vind je meer informatie.