Lees hoe je met anderen praat over levensvragen, en contact maakt met mensen met dementie. Kijk hoe je kunt leren omgaan met fouten in je leven. En vind de hulpverlener die bij jouw situatie past.
Lees hoe je met anderen praat over levensvragen, en contact maakt met mensen met dementie. Kijk hoe je kunt leren omgaan met fouten in je leven. En vind de hulpverlener die bij jouw situatie past.
Zo begin je een gesprek over levensvragen
Praten over levensvragen, levenswensen en een waardig levenseinde. Dat klinkt nogal zwaar en beladen. Maar het kan veel opluchting en voldoening geven. Op de website ikwilmetjepraten.nu vind je tips over hoe je zo’n gesprek kunt beginnen.
Beter leren omgaan met fouten die je gemaakt hebt
Vind je dat je onvergeeflijke fouten in je leven hebt gemaakt? Dat overkomt één op de vier senioren.
Ook als zo’n fout niet meer te herstellen is, kun je er vaak wel beter mee leren omgaan. Je kunt daarbij hulp krijgen van een geestelijk verzorger (die trouwens niet bij een bepaalde religie hoort). Ben je ouder dan 50, dan krijg je de begeleiding vergoed.
Hier vind je de juiste hulpverlener
Met welk probleem kun je bij welke hulpverlener terecht? Hier een overzicht.
- Een geestelijk verzorger is er voor diepgaande gesprekken over levensvragen. Dat zijn vragen die niet altijd simpel te beantwoorden zijn, zoals: wat is het doel van mijn leven? Of: waarom overkomt mij dit?
- Een sociaal werker adviseert over problemen thuis en in het dagelijks leven, zoals huurschulden of depressie. Ook geeft een sociaal werker advies over regelingen en procedures.
- Een psycholoog helpt je met het veranderen van gedrag. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van bepaalde eigenschappen, zoals boosheid, onmacht of verlegenheid. Kijk voor meer informatie.
- Een psychotherapeut helpt je om pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken. Meer informatie vind je hier.
- Een psychiater helpt je met lastige psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensief en langdurig. Ook mag een psychiater medicijnen voorschrijven. Meer informatie vind je hier.
Klik op de links om een hulpverlener bij jou in de buurt te vinden. Let op: meestal heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig om de zorg vergoed te krijgen. Vraag dat altijd na bij je hulpverlener of huisarts.