Levensvragen

Wat zou ik de komende jaren willen bereiken? Hoe zie ik mezelf op deze wereld? Waar hoor ik bij? Scroll naar beneden en lees bijvoorbeeld hoe je met anderen praat over levensvragen.

Als je met levensvragen zit, is praten vaak goed

Veel mensen denken weleens na over de zin van het leven, zeker als ze wat ouder worden. En dan is het prettig om het daar met anderen over te hebben. Dat geeft een goed en positief gevoel.

Als je ouder wordt, kunnen er belangrijke levensvragen spelen. Waar haal ik de komende jaren mijn voldoening uit? Wat kan ik voor anderen betekenen? Hoe krijg ik vrede met bepaalde keuzes in mijn leven? Hoe ga ik om met de gevolgen van ouder worden, zoals het overlijden van vrienden?

Het is fijn om met anderen over dit soort levensvragen te praten. Bijvoorbeeld met een geestelijk verzorger, die daar speciaal voor is opgeleid. Ben je ouder dan 50 jaar, dan wordt zo’n gesprek vergoed.

Belangrijke vragen

Wat zou ik de komende jaren willen bereiken? Hoe zie ik mezelf op deze wereld? Waar hoor ik bij? Dat zijn levensvragen die veel mensen zich stellen.

Wat zou ik de komende jaren willen bereiken? Hoe zie ik mezelf op deze wereld? Waar hoor ik bij? Dat zijn levensvragen die veel mensen zich stellen.

 

Wat zou ik de komende jaren willen bereiken?

Iedereen wil het gevoel hebben dat hij of zij ertoe doet. Het is daarom belangrijk om doelen te hebben in je leven. Kun je (even) wat minder aan? Pas je doelen dan aan, maar verlies ze niet uit het oog.

Voorbeelden:

 • ‘Ik wil een leuke oma zijn voor mijn kleinkinderen.’
 • ‘Ik wil iets nalaten voor de generaties na mij en werk aan de familiestamboom.’
 • ‘Ik wil zo lang mogelijk gezond blijven en daarom sport ik twee keer per week.’

 

Hoe zie ik mezelf op deze wereld?

Vaak nemen de dagelijkse bezigheden je helemaal in beslag. Maar het is goed om af en toe stil te staan bij het grotere geheel in het leven. Zo ben je beter in staat om te zien hoe je kunt omgaan met tegenslagen.

Voorbeelden:

 • Als het nacht is, kijk ik wel eens naar de maan. Op dat moment besef ik dat de aarde veel groter is dan mijn eigen omgeving.’
 • ‘In het bos voel ik me onderdeel van wat groters. Dan voel ik me echt onderdeel van deze aarde.’
 • ‘Soms bid ik tot God. Ik heb het gevoel dat Hij mijn gebeden verhoort.’

 

Waar hoor ik bij?

Het is belangrijk om je verbonden te voelen met anderen en je omgeving. De een heeft genoeg aan een praatje, de ander wil liever meer contact of is graag lid van een vereniging, kerk, synagoge of moskee. Het geeft het gevoel dat je gezien wordt en ergens bij hoort.

Voorbeelden:

 • “Ik ben zo blij dat mijn kinderen in de buurt wonen.”
 • “Op zondag ga ik naar de kerk. Dat zou ik niet willen missen.”
 • “We hebben elk jaar een straatbarbecue. Dat vind ik leuk om mee te organiseren.

Handige tips & links

Lees hoe je met anderen praat over levensvragen, en contact maakt met mensen met dementie. Kijk hoe je kunt leren omgaan met fouten in je leven. En vind de hulpverlener die bij jouw situatie past.

Lees hoe je met anderen praat over levensvragen, en contact maakt met mensen met dementie. Kijk hoe je kunt leren omgaan met fouten in je leven. En vind de hulpverlener die bij jouw situatie past.

 

Zo begin je een gesprek over levensvragen

Praten over levensvragen, levenswensen en een waardig levenseinde. Dat klinkt nogal zwaar en beladen. Maar het kan veel opluchting en voldoening geven. Op de website ikwilmetjepraten.nu vind je tips over hoe je zo’n gesprek kunt beginnen.

 

Beter leren omgaan met fouten die je gemaakt hebt

Vind je dat je onvergeeflijke fouten in je leven hebt gemaakt? Dat overkomt één op de vier senioren.

Ook als zo’n fout niet meer te herstellen is, kun je er vaak wel beter mee leren omgaan. Je kunt daarbij hulp krijgen van een geestelijk verzorger (die trouwens niet bij een bepaalde religie hoort). Ben je ouder dan 50, dan krijg je de begeleiding vergoed.

 

Hier vind je de juiste hulpverlener

Met welk probleem kun je bij welke hulpverlener terecht? Hier een overzicht.

 • Een geestelijk verzorger is er voor diepgaande gesprekken over levensvragen. Dat zijn vragen die niet altijd simpel te beantwoorden zijn, zoals: wat is het doel van mijn leven? Of: waarom overkomt mij dit?
 • Een sociaal werker adviseert over problemen thuis en in het dagelijks leven, zoals huurschulden of depressie. Ook geeft een sociaal werker advies over regelingen en procedures.
 • Een psycholoog helpt je met het veranderen van gedrag. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van bepaalde eigenschappen, zoals boosheid, onmacht of verlegenheid. Kijk voor meer informatie.
 • Een psychotherapeut helpt je om pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken. Meer informatie vind je hier.
 • Een psychiater helpt je met lastige psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensief en langdurig. Ook mag een psychiater medicijnen voorschrijven. Meer informatie vind je hier.

Klik op de links om een hulpverlener bij jou in de buurt te vinden. Let op: meestal heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig om de zorg vergoed te krijgen. Vraag dat altijd na bij je hulpverlener of huisarts.