Vrienden & familie

Familie, vrienden, kennissen en buren zijn belangrijk. Tegelijkertijd kan het op latere leeftijd lastiger zijn om contacten te onderhouden. Scroll naar beneden voor meer informatie.

Van je familie en je vrienden moet je het hebben

Familie, vrienden, kennissen en buren zijn belangrijk. Tegelijkertijd kan het op latere leeftijd lastiger zijn om contacten te onderhouden. Zo kan je partner wegvallen, of wordt reizen moeilijker.

Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk genoeg tijd en aandacht te besteden aan familie en vrienden. Dan kun je altijd op iemand terugvallen als je dat nodig hebt. Hieronder vind je belangrijke vragen om rekening mee te houden.

Belangrijke vragen

Heb je vijf écht goede vrienden of vriendinnen? Heb je ook kennissen? Heb je allerlei verschillende mensen om je heen? Goed om over na te denken.

Heb je vijf écht goede vrienden of vriendinnen? Heb je ook kennissen? Heb je allerlei verschillende mensen om je heen? Goed om over na te denken.

 

1. Heb je vijf écht goede vrienden of vriendinnen?

Minimaal vijf goede contacten zorgen ervoor dat je een grote kans hebt om je niet eenzaam te voelen, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit. Het is belangrijk dat je goed contact hebt met deze vrienden en vriendinnen en ook bij ze terecht kunt als het wat minder goed met je gaat.

Het is goed als deze groep bestaat uit verschillende soorten mensen, bijvoorbeeld een aantal familieleden, een aantal vrienden en een buurvrouw. Als je ouder wordt, is de kans groter dat je mensen verliest. Daardoor wordt je netwerk kleiner. Je bent dus beter voorbereid op het ouder worden als je netwerk groter is.

 

 2. Heb je ook kennissen?

Verder is het goed om verschillende soorten vriendschappen te hebben. Ook alledaagse contacten en oppervlakkige kennissen horen daarbij. Zij zorgen ervoor dat je je gezien en gehoord voelt. Denk daarbij aan vrienden, collega’s en familieleden. Vergeet ook je buurtgenoten niet.

 

3. Heb je allerlei verschillende mensen om je heen?

Als je alleen met collega’s omgaat, ben je kwetsbaar wanneer je werk ophoudt. Net als wanneer je alleen maar je schoonfamilie ziet, en je partner valt weg. Zoek daarom zoveel mogelijk verschillende mensen om je heen, van verschillende leeftijden en uit allerlei netwerken.

Handige tips & links

Handige tips en links: herken de signalen van eenzaamheid, leer vriendschappen maken of denk eens aan vrijwilligerswerk. 

Handige tips en links: herken de signalen van eenzaamheid, leer vriendschappen maken of denk eens aan vrijwilligerswerk.

 

1. Herken de signalen van eenzaamheid

Soms heb je een grotere kans om je eenzaam te voelen. Als je zo’n situatie op tijd herkent (bij jezelf of een ander), kun je er iets tegen doen. Deze lijst met oorzaken van eenzaamheid helpt je op weg.

 

2. Leer vriendschappen maken

Vrienden maken en houden kan lastig zijn. Op deze pagina vind je een aantal cursussen en activiteiten die daarbij kunnen helpen. Zoals een cursus sociale vaardigheden en een assertiviteitstraining.

 

3. Denk eens aan vrijwilligerswerk

Wil je graag in contact komen met andere mensen? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk. Je kunt bijvoorbeeld koffie schenken in het buurthuis of helpen op de kinderboerderij. Ook op de websites wehelpen.nl en nlvoorelkaar.nl vind je oproepen voor vrijwilligers.

 

4. Behoefte om met iemand te praten?

Worstel je met eenzame gevoelens en wil je daar graag over praten? Een overzicht van hulplijnen vind je op deze pagina.