Zelfstandig blijven

Veel mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zolang je nog vitaal bent, gaat dit heel eenvoudig. Maar wanneer je wat kwetsbaarder wordt, heb je meer ondersteuning en zorg nodig. Scroll naar beneden voor meer hierover.

Langer zelfstandig: bereid je voor en behoud de regie

Veel mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zolang je nog vitaal bent, gaat dit heel eenvoudig. Maar wanneer je wat kwetsbaarder wordt, heb je meer ondersteuning en zorg nodig.

Het is goed om op tijd te bekijken welke hulp in jouw omgeving beschikbaar is. Dan weet je waar je aan toe bent als je onverwachts (even) ondersteuning nodig hebt. Veel mensen doen een beroep op mensen om hen heen. Maak daarover duidelijke afspraken. Meer informatie vind je onder het thema Hulp van naasten. Ook kan je professionele hulp krijgen van de gemeente en zorginstanties bij jou in de buurt.

Een van de voordelen van ouder worden is dat je meer tijd hebt om leuke dingen te doen. Houd er wel rekening mee dat de kans groter wordt dat je per ongeluk valt. Elk jaar valt één op de drie mensen van 65 jaar en ouder. Vanaf 75 jaar is dat zelfs één op de twee! Bijna driekwart van hen moet daarna naar de dokter. Gelukkig zijn veel van deze ongelukjes eenvoudig te voorkomen.

Belangrijke vragen

Hoe krijg je hulp als er wat gebeurt? Hoe goed zijn je ogen, en hoe groot is de kans om thuis te vallen? Belangrijk om over na te denken.

Hoe krijg je hulp als er wat gebeurt? Hoe goed zijn je ogen, en hoe groot is de kans om thuis te vallen? Belangrijk om over na te denken.

 

Weet je waar je professionele hulp kunt krijgen?

Bij het ‘Wmo-loket’ van je gemeente kun je om praktische hulp vragen. Denk aan huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, dagbesteding of een zorgverlener om je te ondersteunen.

Wanneer je om hulp vraagt, krijg je een keukentafelgesprek met de ‘Wmo-consulent’. Na het gesprek bepaalt deze consulent voor welke hulp je in aanmerking komt en voor hoeveel uur. Je spreekt samen af wanneer er iemand bij je thuiskomt.

 

Wie kan je in je omgeving vragen als je even hulp nodig hebt?

Denk daar op tijd over na, zodat je niet onverwachts voor verrassingen komt te staan. Meer informatie vind je op de pagina Hulp van naasten.

 

Heb je een grotere kans om te vallen?

Ben je afgelopen twaalf maanden gevallen of heb je moeite met bewegen? Dan loop je meer risico op vallen. En kleine ongelukjes kunnen dan grotere gevolgen hebben. Pas je huis op tijd aan, bijvoorbeeld met anti-slipmatten in de douche. Meer informatie vind je in de links hieronder.

 

Laat je elk jaar je ogen controleren?

Als je ouder wordt, gaat je zicht helaas achteruit. En daardoor val je sneller. Daarom is het belangrijk om je ogen te laten controleren en een goede bril te dragen.

 

Is je huis ’s nachts licht genoeg?

Vanaf je 55ste wordt het lastiger om contrast te zien. Doe ’s avonds en ’s nachts een lampje aan, ook op het toilet. Het gebeurt helaas weleens dat iemand per ongeluk naast de wc belandt, in plaats van erop.

 

Liggen er geen spullen in het looppad?

Zorg ervoor dat je gereedschap en andere spullen in huis zoveel mogelijk opruimt: vooral spullen op de trap en in de looproute ’s nachts.

Handige tips & links

Bekijk wat je kunt doen om een valpartij te voorkomen, hoe je je huis aanpast en hoe je het Wmo-loket van jouw gemeente vindt.

Bekijk wat je kunt doen om een valpartij te voorkomen, hoe je je huis aanpast en hoe je het Wmo-loket van jouw gemeente vindt.

 

Zo vind je het Wmo-loket van jouw gemeente

Heb je hulp nodig om thuis te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp? Dan helpt de gemeente. Dat staat in de Wmo: de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het Wmo-loket van jouw gemeente vind je op deze website. En lees hier welke zorg beschikbaar is in jouw gemeente.

 

Check hoe je de kans op vallen verkleint

Goede schoenen, gezond eten en geen losse kabels op de vloer. Je kunt veel doen om een valpartij te voorkomen. Deze uitgebreide checklist helpt je op weg.

 

Pas je huis aan om minder snel te vallen

Wil je graag uitgebreide informatie? Bijvoorbeeld: wat kun je het beste doen als je drempels in je huis hebt? Download dan deze folder.